Maślan sodu to kwas tłuszczony posiadający drogocenne właściwości przeciwzapalne, ochronne i przeciwnowotworowe. Działa jak antidotum, regenerując uszkodzony nabłonek jelitowy. Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Czym jest maślan sodu? Jakie ma prozdrowotne właściwości? Dlaczego warto go suplementować każdego dnia?

Spis treści
Czym jest maślan sodu?
Maślan sodu to inaczej sodowa sól kwasu masłowego. Uchodzi za naturalny związek chemiczny, przynależący do SCFA (krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Powstaje w jelicie grubym w wyniku procesu fermentacji niestrawionych produktów węglowodanowych (np błonnika). Może być także suplementowany w formie kapsułek lub tabletek. Odpowiedzialny jest za prawidłowe ukrwienie błony śluzowej w jelicie grubym. Jest substancją czynną, wspomagającą leczenie chorób jelit, zespołów nieszczelnego jelita oraz wszelkich zaburzeń trawiennych. Maślan sodu możemy znaleźć w produktach mlekopochodnych, pofermentacyjnych, warzywach, owocach oraz różnorodnych suplementach diety.
Polecane produkty z arykułu
Jakie właściwości posiada?
Maślan sodu to drogocenny związek chemiczny wspierający pracę i zdrowie naszych jelit. Posiada właściwości przeciwzapalne, ochronne i przeciwnowotworowe. Jest doskonałym napędem, poprawiającym pracę komórek nabłonka w jelicie grubym. Odpowiada za utrzymanie ściany jelita grubego w dobrej kondycji, a także wspiera jego szybszą regenerację i odbudowę. Maślan sodu wykazje działanie silnie przeciwzapalne. Blokuje produkcję cytokin, chroniąc jelito przed wrzodami. Przyczynia się także do poprawy mikrobioty jelitowej, ograniczając rozwój patogennych mikroorganizmów. Wpływa również na ochronę jelita grubego przed rozwojem komórek nowotworowych.
Maślan sodu odpowiada za prawidłową regulację gospodradki węglowodanowej i lipidowej. Korzystnie wpływa na wrażliwość insulinową, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych. Ma szerokie zastosowanie w leczeniu schodzeń takich jak:
IBS - zespół jelita drażliwego,
IBD - choroby związane z zapaleniem jelit,
Przy uszkodzeniach błony śluzowej wywołanej, przyjmowaniem antybiotykoterapii,
Dysbiozy jelitowej,
Wrzodach,
Wzdęciach i zaparciach,
Bólach brzucha,
Stanach zapalnych wywołanych radioterapią i chemioterapią.
Maślan sodu - doskonały składnik o wielkiej mocy dla Twoich jelit!!
Czy warto suplementować maślan sodu?
Maślan sodu to doskonałe antidotum na problemy związane z układem pokarmowym, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia bóli brzucha oraz uciążliwych wzdęć i biegunek. Ponadto jest odpowiedzialny za regulację dziennego rytmu wypróżnień. Ogranicza przedostawanie się toksyn do krwioobiegu, pozwalając tym samym na lepsze samopoczucie oraz zmniejszenie uczucia rozdrażnienia i senności. Maślan odżywia komórki znajdujące się w jelicie grubym, redukuje stany zapalne oraz wspiera produkcję dobrych bakterii jelitowych. Utrzymuje prawidłowe PH, znajdujące się w jelicie grubym. Kolejnym atutem jest wspieranie spalania tłuszczu oraz regulacja uczucia sytości. Działa przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie. Poprawia funkcje poznawcze i wykonawcze.
Coraz więcej osób decyduje się na suplementację maślanu sodu, poprzez jego udowodnioną skuteczność w wspieraniu zdrowia naszych jelit. Jest w pełni bezpiecznym związkiem o szerokim zastosowaniu. Warto dodać go do codziennej suplementacji.
Stosowanie maślanu sodu
Maślan sodu powinien być przyjmowany w trakcie posiłku, by nie wywołać podrażnień żołądka. O ilości i długości przyjmowania suplementacji maślanu sodu powinien zadecydować lekarz, uwzględniajac rodzaj dolegliwości i schorzenia danego pacjenta. Profilaktyczny cykl stosowania nie powinien być dłuższy niż 8 tygodni.
Maślan nie powinien być przyjmowany z lekami przeczyszczającymi, ponieważ zmniejszy jego drogocenne działanie.