Układ pokarmowy to rozbudowany mechanizm, przyczyniający się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, bowiem dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych do wszystkich narządów i komórek. W układzie pokarmowym zachodzi szereg procesów: wydzielania, trawienia oraz wchłaniania. Obecny styl życia, stres, nieodpowiednia dieta i brak ruchu przyczyniają się do zaburzeń trawiennych oraz problemów jelitowo-żołądkowych. Jak zadbać o swoje zdrowie od środka? Jak zminimalizować uczucie niestrawności?

Trawienie - na czym polega proces trawienny i dlaczego jest tak ważny? - zdjęcie

Spis treści

Na czym polega proces trawienny w naszym organizmie?

 

Trawienie to jeden z najważniejszych procesów, zachodzących w organizmie człowieka każdego dnia. Polega na rozłożeniu białek, węglowodanów i tłuszczy na prostsze związki - aminokwasy, kwasy tłuszczowe i cukry proste, a następnie na dostarczeniu wszystkich niezbędnych witamin i minerałów do wszystkich komórek w ciele.

Proces trawienny rozpoczyna się w jamie ustnej, następnie przechodzi przez żołądek, wątrobę, trzustkę oraz jelito cienkie i grube. Proces trawienia pokarmu trwa zazwyczaj od 2 do 4 godzin, natomiast wchłanianie składników odżywczych od 3 do 5 godzin. Wydalanie resztek niestrawionego pożywienia z jelit zajmuje około 10 godzin, w związku z tym przyjmuje się, że całkowity proces trawienny zajmuje naszemu organizmowi od kilku do kilkunastu godzin i jest uzależniony od ogólnego stanu zdrowia, wieku, płci, masy ciała oraz prowadzonego stylu życia.

Polecane produkty z arykułu

Jak produkty spożywcze wspierają proces trawienny?

Najpopularniejszym produktem wspierającym prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego jest błonnik. Pobudza on perystaltykę jelitową, reguluje prawidłowe wypróżnianie oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom. Regularne spożywanie błonnika wspomaga usuwanie zalegających resztek jedzenia z naszego przewodu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich jak: hemoroidy, wrzody dwunastnicy oraz refluks żołądkowo-przełykowy. Błonnik możemy znaleźć w:

Warzywach: marchwi, brokule,

Kaszy jęczmiennej,

Owocach: jabłkach, porzeczkach, jagodach, malinach i gruszkach,

Fasoli białej i czerwonej,

Płatkach zbożowych i owsianych,

Sezamie,

Ryżu brązowym

Chrzanie,

Orzechach.

 

Kolejnymi produktami wspierającymi układ trawienny są probiotyki, które występują w kiszonych warzywach lub fermentowanych produktach mlecznych. Możemy je przyjmować także w postaci suplementów diety (w tabletkach czy kapsułkach). Dodatkowo warto wprowadzić do swojej diety chude białko, ryby oraz rośliny strączkowe. Nie zapominajmy także o odpowiednim nawodnieniu (picie minimum 2 litrów wody dziennie) czy regularnej aktywności fizycznej.

Jak łagodzić uczucie niestrawności?

Niestrawność to dość powszechna przypadłość, charakteryzująca się nieprzyjemnym bólem w górnej części brzucha, nudnościami, wymiotami, uczuciem pieczenia oraz gazami i wzdęciami. W większości przypadków jest wynikiem spożywania dużej ilości ciężkostrawnych produktów, nietolerancji pokarmowej, jedzenia w zbyt szybkim tempie, a także stresu.

Objawy niestrawności powodują duży dyskomfort, dlatego warto zadbać o swoje zdrowie od środka, minimalizując ryzyko ich wystąpienia. Oto kilka porad, które wspomogą pracę całego układu trawiennego:

 

Unikaj przejadania się - spożywanie nadmiernej ilości pokarmów może powodować uczucie ciężkości, zgagę, gazy oraz uciążliwe wzdęcia brzucha.

 

Powolne przeżuwanie jedzenia - badania wykazują, że im wolniej przeżuwamy pokarm, tym mniej zjadamy, ograniczając wystąpienie niestrawności czy uczucia ciężkości.

 

Nie podjadaj między posiłkami - podjadanie miedzy posiłkami zaburza metabolizm oraz przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i otyłości. Najlepiej jeść 4-5 posiłków dziennie w odstępie minimum trzech godzin od siebie.

 

Wykluczanie z diety tłustych i ciężkich pokarmów - dieta bogata w warzywa, owoce i lekkostrawne posiłki, wzmacnia przemianę materii, nie powodując niestrawności.

 

Picie większej ilości wody - regularne picie wody wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, poprawia perystaltykę jelit, a także zapobiega zaparciom.

 

Unikanie używek - używki, zwłaszcza alkohol drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego, powodując nieprzyjemne boleśni brzucha oraz zgagę.

 

Regularna aktywność fizyczna - aktywność fizyczna poprawia motorykę jelit, ograniczając wystąpienie zaparć.