Nie od dziś wiadomo, że sport to zdrowie. Ćwiczenia wzmacniają naszą sprawność fizyczną, wysmuklają ciało, poprawiają wydolność krążeniowo-oddechową, wspomagają pracę mózgu, kości, a także rozluźniają napięcie nerwowe. Nawet niewielki ruch obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Dlaczego warto regularnie trenować? Jakie suplementy wybrać, by wspomóc pracę organizmu podczas wysiłku?

Suplementy dla sportowców - jakie preparaty wybrać, by zwiększyć wydolność organizmu - zdjęcie

Spis treści

Dlaczego warto regularnie trenować?

Wysiłek fizyczny ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim poprawia sprawność fizyczną oraz wzmacnia mięśnie i kształtuje posturę ciała. Wspiera pracę mózgu, redukuje stres oraz wzmacnia cały układ immunologiczny.

Regularne ćwiczenia mają korzystny wpływ na wygląd skóry, przez co działają przeciwstarzeniowo. Pomagają w profilaktyce przeciwudarowej. Poprawiają także jakość snu oraz regulują apetyt.

Udowodniono, że nawet niewielki ruch chroni organizm przed infekcjami oraz obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Dodatkowo reguluje poziom złego cholesterolu i wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Uprawianie sportu dotlenia wszystkie komórki w organizmie, pomaga walczyć z depresją oraz dodaje energii i witalności na wiele godzin.

Korzyści z regularnego uprawiania sportu są ogromne, dlatego warto go wprowadzić do swojego codziennego życia.

Jakie witaminy i minerały są niezbędne w diecie w trakcie wysiłku fizycznego?

Podczas ćwiczeń fizycznych tracimy wiele pokładów energii oraz cennych minerałów, dlatego ważne jest regularne nawadnianie oraz zapewnienie odpowiedniej i zbilansowanej diety, by uzupełnić wszelkie niedobory.

Do grupy niezbędnych składników odżywczych, które powinny znaleźć się w naszej diecie przy wzmożonym wysiłku fizycznym zalicza się:

Witaminę D

Witaminy z grupy B

Witaminy A

Witaminy C

Witaminy E

Magnez

Wapń

Cynk

Żelazo

Elektrolity.

 

Poza zdrową i zbilansowaną dietą możemy wspomóc się także suplementami diety - kreatyną czy proteinami. Nie zapominajmy także o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Zaleca się picie minimum 2 litrów wody na dobę. W trakcie wysiłku fizycznego minimum 4 litry.

Czym jest kreatyna i jaką pełni funkcje w naszym organizmie?

Kreatyna jest uznawana za organiczny związek chemiczny. Powstaje przy połączeniu cząsteczek wody i kreatyny. Uchodzi za jeden z najpopularniejszych wspomagaczy dla sportowców. To suplement diety, odpowiedzialny za zwiększenie wydolności ciała podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Ponadto przyczynia się do szybszej regeneracji mięśni oraz zmniejsza uczucie zmęczenia po intensywnych ćwiczeniach. Kreatyna odpowiada także za szybki przyrost masy mięśniowej, przez co jest chętnie wykorzystywana do wspomagania treningów siłowych. Dodatkowo może wspomagać leczenie chorób neurologicznych oraz depresji i stanów lękowych.

Jakie są zalety suplementacji kreatyny:

Szybsza regeneracja ciała po ćwiczeniach fizycznych

Zwiększenie wytrzymałości mięśniowej

Lepsza wydolność organizmu

Zwiększona siła fizyczna podczas ćwiczeń, przez co trening jest bardziej efektywny

Wzrost masy mięśniowej.

 

Zaleca się stosowanie kreatyny nie dłużej niż przez 6 tygodni. Można ją suplementować zarówno przed treningiem, jak i po.

Czym są proteiny w diecie sportowców?

Proteiny to aminokwasy - inaczej nazywane białkiem. Odgrywają bardzo ważną rolę w naszej diecie, ponieważ służą do odbudowy zniszczonych komórek, zwłaszcza po intensywnym treningu siłowym. Służą także jako budulec elementów kurczliwych mięśni. Podaż odpowiedniej ilości białka wspiera rozbudowę masy mięśniowej oraz wspomaga regenerację organizmu po obciążeniach siłowych. Kolejnym atutem jest utrzymanie efektu sytości. Proteiny dostarczają do organizmu wiele potrzebnych aminokwasów egzogennych.

U sportowców zapotrzebowanie na białko wynosi nawet do 2g na każdy kilogram ciała, natomiast u osoby nieaktywnej sportowo wystarczy 1g.

 

Grupa produktów spożywczych, w których znajdziemy naturalne proteiny:

Jajka

Mięso (głównie drób)

Ryby - dorsz, halibut, łosoś, troć

Nabiał - w mlekach, serze żółtym, jogurtach, twarogach

Rośliny strączkowe

Orzechy

Tofu

Warzywa

Produkty zbożowe.

 

Poza produktami spożywczymi, białko jest dostępne także w formie suplementów: odżywek białkowych w przeróżnych smakach i proporcjach, dopasowanych do indywidualnych potrzeb.