Zaparcia to uciążliwy problem, dotykający coraz większej ilości osób w każdym wieku. Do najczęstszych przyczyn zaparć zalicza się przede wszystkim zbyt małą ilość ruchu czy nieodpowiednią dietę, pełną węglowodanów i niezdrowych tłuszczów. Czym są zaparcia? Jakie są ich objawy? Jak domowymi sposobami wyleczyć się z zaparć, by nie doprowadzić do wystąpienia poważnych schorzeń?

Zaparcia - objawy, przyczyny i sposoby leczenia. - zdjęcie

Spis treści

Czym są zaparcia?

Zaparcia to zaburzenia naturalnego procesu wypróżniania. Powstają przez długotrwałe zaleganie treści jelitowej w jelicie grubym, przez co stolec ulega zagęszczeniu i zbyt wolno się przemieszcza, powodując bolesne zatory.

O zaparciach mówimy, gdy częstotliwość tygodniowego wypróżniania jest mniejsza niż dwa razy. Zaparcia są najczęściej wynikiem nieodpowiedniej diety (dostarczania do organizmu niewielkiej ilości błonnika czy małej ilości warzyw i owoców), nieregularnych posiłków, zbyt małego nawodnienia, a także braku ruchu i siedzącego trybu życia. Długotrwałe problemy z wypróżnianiem mogą powodować poważniejsze choroby, w tym nowotwory złośliwe jelit czy odbytu.

 

Jakie choroby mogą spowodować wystąpienie zaparć?

 

Endometrioza

Rak jelita grubego

Ciąża

Cukrzyca

IBS

Twardzina układowa

Niedoczynność tarczycy

Depresja i stany lękowe

Guzy narządów rodnych

Choroba Parkinsona

Choroba okrężnicy

Choroby/ nowotwory odbytu lub odbytnicy

Choroba Hirschprunga

Stwardnienie rozsiane

 

Problemy z zaparciami dotyczą około 30% populacji. Szczególną grupą ryzyka są osoby starsze.

Polecane produkty z arykułu

SANPROBI IBS 20 kapsułek

SANPROBI IBS 20 kapsułek

28.99 zł

Ilość

  Trawisan, 250 g

Trawisan, 250 g

9.99 zł

Ilość

Jakie są objawy zaparć?

Najczęstszymi objawami zaparć są: bóle brzucha, uciążliwe wzdęcia, uczucie nieprzyjemnego rozpierania w brzuchu, mdłości, brak apetytu, apatia czy uczucie pełności. Możemy wyróżnić także wzmożony wysiłek w trakcie oddawania stolca. Do objawów zaparć zalicza się także oddawanie stolca o bardzo twardej lub grudkowatej konsystencji. Pojawia się także nieprzyjemna woń, przypominająca zapach fermentacyjno-gnilny. Oddany stolec może być zabarwiony krwią.

W trakcie problemów trawiennych mogą wystąpić także zawroty głowy, anemia, gorączka oraz nocne skurcze jelit.

 

Wszystkie nieprawidłowości trawienne powinniśmy konsultować z lekarzem, dzięki czemu unikniemy poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Jak radzić sobie z uciążliwymi objawami zaparć?

Skuteczną metodą radzenia sobie z uciążliwymi objawami zaparć jest wprowadzenie postu przerywanego. Przyjmuje się, że klasyczna dieta obejmuje od 4 do 5 posiłków dziennie w odpowiednich odstępach czasowych, przez co nasz układ trawienny jest ciągle w ruchu. Im więcej jemy, tym nasz organizm jest bardziej obciążony i nie ma czasu na regenerację. Stosując post przerywany czyli tzw okienko żywieniowe, pozwalamy organizmowi na oddech oraz samooczyszczanie. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z okienkiem żywieniowym, wybierzmy dietę 10/14h (przez dziesięć godzin jedzmy zdrowe i zbilansowane posiłki, natomiast w ciągu 14h na dobę pośćmy).

Poza dietą zadbajmy także o nasze jelita od środka. Stosujmy probiotyki oraz suplementy wspomagające szybsze trawienie (np Trawisan czy Sanprobi).

Domowe sposoby leczenia zaparć.

Domowe sposoby leczenia zaparć powinny zacząć się od przeanalizowania dotychczasowego stylu życia oraz zmiany obecnych nawyków żywieniowych. Eliminując niezdrowe posiłki możemy zniwelować wiele objawów niestrawności. Zacznijmy od prostych zmian - wprowadźmy do diety więcej błonnika, warzyw, owoców i produktów fermentowanych (jogurtów, maślanki czy kefiru). Dodajmy także kaszę, płatki owsiane i otręby. Spożywajmy regularne posiłki, najlepiej co 3 godziny.

Ważne by dieta była zbilansowana i lekkostrawna. Nie zapominajmy także o regularnym piciu wody - przynajmniej dwóch litrów na dobę. Możemy włączyć także napary ziołowe, herbatki przyspieszające trawienie, soki z buraka i kiszonej kapusty oraz suplementy diety, odpowiedzialne za prawidłową pracę jelit i szybsze trawienie.

 

Ważne jest także wykluczenie z diety:

Mocnej czarnej herbaty

Słodyczy - zwłaszcza ciastek i ciężkich ciast z kremem śmietanowym

Wzdymających warzyw - kapusty, grochu czy fasoli

Bananów

Mąki ziemniaczanej i produktów mącznych

Białego chleba

Białych bułek

Białego ryżu

Wytrawnego wina.

 

By zniwelować uciążliwe objawy niestrawności warto także zwiększyć aktywność fizyczną, ponieważ sport pobudza perystaltykę jelitową, przyspieszając wydalanie pokarmu. Świetnie sprawdzą się spacery, pływanie, jazda na rowerze czy joga, pobudzająca mięśnie układu trawiennego.