Kwasy Omega są prawdziwym motorem napędowym dla naszego organizmu. Mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz budowanie żelaznej odporności. Wspomagają leczenie metaboliczne, alergiczne, a także walkę z otyłością oraz leczenie chorób przewlekłych (reumatoidalne zapalenie stawów, migrenę, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Pomagają także na trądzik oraz przeciwdziałają powstawaniu zmian nowotworowych.

Czym są kwasy Omega i jaki mają wpływ na nasze zdrowie? W jakich produktach je znajdziemy?

Odporność - kwasy Omega i ich nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. - zdjęcie

Spis treści

Czym są kwasy Omega?

Kwasy Omega przynależą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Zaliczamy je do kręgu zdrowych tłuszczów. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu już od życia płodowego. Wbrew mitom nasze ciało nie jest stanie ich samodzielnie wyprodukować (za wyjątkiem kwasów Omega-9), dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta oraz codzienna suplementacja. Możemy wyróżnić kwasy: Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9.

 

Przyjrzyjmy się im właściwościom bliżej:

 

Kwasy Omega-3 obniżają poziom LDL (triglicerydów - złego cholesterolu). Ponadto mają właściwości przeciwzapalne, wspierają pracę serca, mózgu, wzroku, hamują rozwój zakrzepicy żylnej oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Są wykorzystywane w walce z nadciśnieniem tętniczym, atopowym zapaleniem skóry, a także przy depresji. Wpływają na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych oraz chronią stawy i kości przed uszkodzeniami. 

 

Do kwasów Omega - 3 możemy zaliczyć:

ALA - kwasy alfa-linolenowe;

DHA - kwasy dokozaheksaenowe;

EPA - kwasy eikozapentaenowe.

 

Kwasy Omega-6 to wielonasycone zdrowe tłuszcze. Wspierają pracę hormonów oraz neuroprzekaźników (połączeń pomiędzy komórkami nerwowymi w mózgu). Są wykorzystywane w walce z cukrzycą typu II, w zaburzeniach hormonalnych, ale i w nadciśnieniu tętniczym, czy chorobach nerek. Obniżają także zły cholesterol we krwi.

 

Kwasy Omega-9 są mniej popularne, z uwagi na ich samodzielną produkcję przez nasz organizm. Są to kwasy jednonienasycone, odpowiadające za zmniejszanie ryzyka chorób serca, stanów zapalnych oraz obniżanie poziomu cukru we krwi. Wpływają także na regenerację trzustki, zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego.

W jakich produktach znajdziemy kwasy Omega?

Kwasy Omega występują w licznych produktach spożywczych, szeroko dostępnych we wszystkich supermarketach czy na targach ulicznych. Występują głównie w produktach pochodzenia roślinnego, ale i w orzechach, warzywach czy w tłustych rybach.

 

Oto szczegółowa lista produktów, w których znajdziemy kwasy Omega:

 

Oleje: słonecznikowy, kukurydziany, z ogórecznika, wiesiołka, sojowy, lniany;

Tłuste ryby morskie: w makreli, halibucie, łososiu, śledziach i sardynkach;

Pestki: dyni, sezamu i słonecznika;

Orzechy nerkowca;

Orzeszki ziemne;

Owoce morza;

Tofu;

Migdały;

Awokado;

Nasiona chia;

Siemię lniane;

Kiełki zbóż;

Ziarna lnu i rzepaku;

W Glonach.

 

Poza odpowiednią dietą warto wyposażyć się także w sprawdzone suplementy diety (trany, tabletki, kapsułki, żelki), które będą doskonałym dopełnieniem w trosce o zdrowie. Regularne stosowanie kwasów Omega jest widoczne po około kilku tygodniach,  dlatego warto zacząć stosowanie w okresie letnim, w którym jesteśmy mniej narażeni na wirusy i bakterie z otoczenia.

Jaki wpływ na odporność mają kwasy Omega?

Kwasy Omega mają ogromny wpływ na naszą odporność. Odpowiadają za kompleksowe wsparcie całego układu immunologicznego. Chronią nas przed różnorodnymi wirusami i bakteriami, z którymi stykamy się każdego dnia. Wzmacniają także naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu w trakcie trwania infekcji oraz przyspieszają jego rekonwalescencję po zakończeniu leczenia.

 

Badania wykazują, że kwasy Omega posiadają także doskonałe właściwości przeciwzapalne oraz produkują komórki odpornościowe: limfocyty T. Mają ogromny wpływ na zmniejszanie białka CRP we krwi, ponieważ redukują liczbę uszkodzonych struktur komórkowych.

Regularne przyjmowanie kwasów Omega zmniejsza osłabienie organizmu, przez co jesteśmy mniej podatni na uporczywe przeziębienia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Kwasy Omega są nieodłącznym elementem dbania o zdrowie, prawidłową pracę immunologiczną oraz dobre samopoczucie, dlatego tak ważne jest wprowadzanie ich do swojej diety każdego dnia.