Rola witaminy D w naszym organizmie jest nieoceniona. Nie tylko zapewnia nam żelazną odporność, ale i pomaga w krzepnięciu krwi, przy skurczach mięśni czy mineralizacji kości. Czym jest witamina D? Jaką funkcję pełni? Czym może skutkować jej niedobór?
Spis treści
Czym jest witamina D?
Witamina D jest potocznie nazywana witaminą słońca. Uchodzi za kalcyferol - jeden z czterech hormonów naszego ciała, utrzymującego równowagę pomiędzy wapniem a fosforem. Przynależy do dwóch grup: witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach i kortykosteroidów, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D należy do dwóch związków - ergokalcyferolu inaczej zwanego Witaminą D2, wytwarzaną przez drożdże i grzyby oraz cholekalcyferolu - Witaminy D3.
Witamina D jest wytwarzana przez skórę za pomocą promieni słonecznych. By organizm wytworzył odpowiednią dawkę witaminy, wystarczy przebywać na pełnym słońcu jedynie 15 minut. W naszym klimacie dni słonecznych nie jest zbyt wiele, dlatego bardzo duża ilość Polaków cierpi na jej niedobór, co skutkuje wieloma problemami zdrowotnymi oraz słabą odpornością, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Polecane produkty z arykułu
Jaką rolę w budowaniu odporności pełni witamina D?
Witamina D pełni bardzo ważną rolę w budowaniu naszej odporności, poprzez stymulację układu immunologicznego. Wspiera syntezę przeciwciał ograniczając rozprzestrzenianie się wirusów w organizmie. Wspiera także szybszą regenerację zainfekowanych komórek, zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Udowodniono, że prawidłowy poziom witaminy D w naszym ciele zmniejsza częstotliwość występowania grypy oraz chorób górnych dróg oddechowych, w tym ciężkiego przebiegu koronawirusowego.
Witamina D w prawie 90% jest wytarzana przez nasz organizm za pomocą promieni słonecznych. W sezonie jesienno-zimowym naturalne wytarzanie jest znacznie ograniczone, dlatego ważna jest dodatkowa suplementacja oraz odpowiednia podaż z pożywienia.
Ilość witaminy D jaką powinniśmy przyjmować, by wspomóc układ immunologiczny:
Niemowlęta do 12 miesiąca życia: 400-600 IU
Dzieci 1-3 lat: 600 IU
Dzieci w wieku 4-10 lat: do 1000 IU
Dzieci w wieku 11-18 lat: do 2000 IU
Dorośli w wieku od 19 do 65 lat: do 2000 IU
Seniorzy: od 1000 IU do nawet 4000 IU
Kobiety w ciąży i karmiące piersią: 2000 IU
Poza suplementami diety, witaminę D możemy znaleźć także w niektórych produktach spożywczych:
Tłustych rybach morskich ( śledzie, tuńczyk, halibut, węgorz, makrela i łosoś)
Tran z wątroby dorsza
Wątróbce
Serze żółtym
Mleku krowim
Grzybach: shiitake i maitake
Jajach, zwłaszcza żółtkach.
Dodatkowe zalety witaminy D.
Poza wspieraniem układu immunologicznego, witamina D odpowiada za wsparcie gospodarki wapniowo-fosforanowej. Przyczynia się także do odpowiedniej mineralizacji kości a także wspiera krzepnięcie krwi. Bierze udział w odpowiedniej pracy neuroprzekaźników w mózgu oraz obniża
napięcie mięśniowe. Witamina D jest naturalnym źródłem energii. Kształtuje cytoszkielet naszego ciała, poprzez odpowiednie modelowanie kości. Ponadto wspiera obniżanie ciśnienia tętniczego poprzez katalizowanie reakcji enzymatycznych. Wzmacnia śluzówki w układzie oddechowym ograniczając przedostanie się niechcianych patogenów do organizmu, a także działa antyutleniająco.
Czym może skutkować niedobór witaminy D w organizmie?
Niedobór witaminy D dotyczy ogromnej ilości populacji (nawet do 80%). Za brak witaminy D odpowiada mała ekspozycja ciała na słońce, ale i nieodpowiednia dieta, brak dodatkowej suplementacji czy otyłość i choroby przewlekłe.
Niedobór witaminy D skutkuje krzywicą i osteomalacją ciała, przez co nasze kości są bardziej podatne na złamania i zwichnięcia. Przyczynia się także do nieprawidłowej pracy układu nerwowego oraz immunologicznego, znacznie obniżając odporność organizmu. Przy niedoborze witaminy D możemy odczuwać przewlekłe zmęczenie, senność czy bóle kończyn. Pojawiają się także uciążliwe skurcze mięśni.
Do grupy najbardziej narażonej na niedobór witaminy D należą osoby starsze, zwłaszcza po 75 roku życia, ale i osoby z dużą otyłością, ciemną karnacją oraz unikające przebywania na słońcu.
By sprawdzić poziom witaminy D w organizmie należy wykonać badania krwi, zlecone przez lekarza rodzinnego.