Rola witaminy D w naszym organizmie jest nieoceniona. Nie tylko zapewnia nam żelazną odporność, ale i pomaga w krzepnięciu krwi, przy skurczach mięśni czy mineralizacji kości. Czym jest witamina D? Jaką funkcję pełni? Czym może skutkować jej niedobór? 

Rola witaminy D w budowaniu odporności - zdjęcie

Spis treści

Czym jest witamina D?

Witamina D jest potocznie nazywana witaminą słońca. Uchodzi za kalcyferol - jeden z czterech hormonów naszego ciała, utrzymującego równowagę pomiędzy wapniem a fosforem. Przynależy do dwóch grup: witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach i kortykosteroidów, wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina D należy do dwóch związków - ergokalcyferolu inaczej zwanego Witaminą D2, wytwarzaną przez drożdże i grzyby oraz cholekalcyferolu - Witaminy D3.

Witamina D jest wytwarzana przez skórę za pomocą promieni słonecznych. By organizm wytworzył odpowiednią dawkę witaminy, wystarczy przebywać na pełnym słońcu jedynie 15 minut. W naszym klimacie dni słonecznych nie jest zbyt wiele, dlatego bardzo duża ilość Polaków cierpi na jej niedobór, co skutkuje wieloma problemami zdrowotnymi oraz słabą odpornością, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Jaką rolę w budowaniu odporności pełni witamina D?

Witamina D pełni bardzo ważną rolę w budowaniu naszej odporności, poprzez stymulację układu immunologicznego. Wspiera syntezę przeciwciał ograniczając rozprzestrzenianie się wirusów w organizmie. Wspiera także szybszą regenerację zainfekowanych komórek, zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Udowodniono, że prawidłowy poziom witaminy D w naszym ciele zmniejsza częstotliwość występowania grypy oraz chorób górnych dróg oddechowych, w tym ciężkiego przebiegu koronawirusowego.

 

Witamina D w prawie 90% jest wytarzana przez nasz organizm za pomocą promieni słonecznych. W sezonie jesienno-zimowym naturalne wytarzanie jest znacznie ograniczone, dlatego ważna jest dodatkowa suplementacja oraz odpowiednia podaż z pożywienia.

 

Ilość witaminy D jaką powinniśmy przyjmować, by wspomóc układ immunologiczny:

Niemowlęta do 12 miesiąca życia: 400-600 IU

Dzieci 1-3 lat: 600 IU

Dzieci w wieku 4-10 lat: do 1000 IU

Dzieci w wieku 11-18 lat: do 2000 IU

Dorośli w wieku od 19 do 65 lat: do 2000 IU

Seniorzy: od 1000 IU do nawet 4000 IU

Kobiety w ciąży i karmiące piersią: 2000 IU

 

Poza suplementami diety, witaminę D możemy znaleźć także w niektórych produktach spożywczych:

Tłustych rybach morskich ( śledzie, tuńczyk, halibut, węgorz, makrela i łosoś)

Tran z wątroby dorsza

Wątróbce

Serze żółtym

Mleku krowim

Grzybach: shiitake i maitake

Jajach, zwłaszcza żółtkach.

Dodatkowe zalety witaminy D.

Poza wspieraniem układu immunologicznego, witamina D odpowiada za wsparcie gospodarki wapniowo-fosforanowej. Przyczynia się także do odpowiedniej mineralizacji kości a także wspiera krzepnięcie krwi. Bierze udział w odpowiedniej pracy neuroprzekaźników w mózgu oraz obniża

napięcie mięśniowe. Witamina D jest naturalnym źródłem energii. Kształtuje cytoszkielet naszego ciała, poprzez odpowiednie modelowanie kości. Ponadto wspiera obniżanie ciśnienia tętniczego poprzez katalizowanie reakcji enzymatycznych. Wzmacnia śluzówki w układzie oddechowym ograniczając przedostanie się niechcianych patogenów do organizmu, a także działa antyutleniająco.

 Suplementacja witaminy D jest szczególnie ważna u małych dzieci, ponieważ chroni ich ciało przed krzywizną.

Czym może skutkować niedobór witaminy D w organizmie?

Niedobór witaminy D dotyczy ogromnej ilości populacji (nawet do 80%). Za brak witaminy D odpowiada mała ekspozycja ciała na słońce, ale i nieodpowiednia dieta, brak dodatkowej suplementacji czy otyłość i choroby przewlekłe.

Niedobór witaminy D skutkuje krzywicą i osteomalacją ciała, przez co nasze kości są bardziej podatne na złamania i zwichnięcia. Przyczynia się także do nieprawidłowej pracy układu nerwowego oraz immunologicznego, znacznie obniżając odporność organizmu. Przy niedoborze witaminy D możemy odczuwać przewlekłe zmęczenie, senność czy bóle kończyn. Pojawiają się także uciążliwe skurcze mięśni.

Do grupy najbardziej narażonej na niedobór witaminy D należą osoby starsze, zwłaszcza po 75 roku życia, ale i osoby z dużą otyłością, ciemną karnacją oraz unikające przebywania na słońcu.

By sprawdzić poziom witaminy D w organizmie należy wykonać badania krwi, zlecone przez lekarza rodzinnego.