Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości miodu, korzystnie wpływa na poprawę naszej odporności. Jakie właściwości prozdrowotne mają miody? Jakie są ich rodzaje? Jaki miód wybrać, by spowolnić rozwój infekcji?

Miody naturalne - czy są skuteczne w procesie budowania naszej odporności? - zdjęcie

Spis treści

Drogocenne właściwości miodu.

Miód to naturalny antybiotyk, posiadający wiele właściwości prozdrowotnych. Jest lepką cieczą o gęstej konsystencji i różnorodnej barwie (w zależności od jego rodzaju). W swoim składzie posiada cukry proste (glukozę) oraz fruktozę.

 

Jakie są właściwości miodu:

 

Miód wzmacnia pracę układu pokarmowego. Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające. Chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia układ oddechowy, naczyniowy, sercowy oraz żołądkowo-jelitowy. Działa na układ odpornościowy, tworząc doskonałą ochronę przed rozwojem silnych infekcji. Miód wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Jest doskonałym antyoksydantem, zwiększającym wytwarzanie limfocytów B i T, przeciwciał, monocytów i eozynofili. Zawiera bardzo dobrze przyswajalne węglowodany, które dają kopa energetycznego dla organizmu na cały dzień. Dodatkowo miód zmniejsza napięcie nerwowe i zapewnia utrzymanie prawidłowej równowagi elektrolitowej.

 Badania wykazują, że osoby regularnie spożywające miód, mają silniejszą odporność oraz lepszą kondycję całego ciała.

Polecane produkty z arykułu

Jaki miód wybrać, by wzmocnić swoją odporność?

Obecnie na rynku istnieje wiele rodzajów miodów, zarówno tych klasycznych, jak i smakowych. Do najpopularniejszych należą:

 

Miód lipowy - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwkaszlowe i wykrztuśnie, przeciwgorączkowe, a także przeciwzapalne. W jego składzie znajdziemy olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki oraz triterpeny. Miód lipowy uchodzi za naturalny lek, chętnie stosowany w trakcie trwania infekcji, zwłaszcza przy uciążliwym kaszlu.

Miód akacjowy - charakteryzuje się niezwykle łagodnym smakiem. Posiada działanie wzmacniające i silnie odżywiające.

Miód rzepakowy - w jego składzie znajdziemy: olejki eteryczne, witaminy B, C i K, flawonoidy, cholinę, kumarynę, żelazo oraz saponiny. Ma działanie wzmacniające. Miód rzepakowy jest chętnie wykorzystywany do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ łagodzi uciążliwy kaszel.

Miód gryczany - wyróżnia się ciemnym kolorem. W jego składzie znajdziemy: miedź, żelazo, fosfor oraz magnez. Uchodzi za naturalny antybiotyk, zmniejszający gorączkę.

Miód wrzosowy  - ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Jest wykorzystywany do leczenia infekcji o podłożu bakteryjnym. Możemy znaleźć w nim: żelazo, flawonoidy oraz witaminę B2 i B6.

 

Poza klasycznymi wariantami miodu, możemy dostać także wersje smakowe np: z piernikiem, pomarańczą, maliną, truskawką, pyłkiem pszczelim i propolisem, cytryną czy kawałkami orzechów. Wybór jest ogromny!

W jakiej postaci spożywać miód?

Miód najlepiej spożywać na zimno, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur, traci wszystkie właściwości odżywcze. Najlepiej dodawać go do przestudzonej herbaty, mleka lub letniej wody z dodatkiem cytryny lub octu jabłkowego. Może być także wykorzystany jako wzmacniacz smaku do placuszków, tostów czy owsianki.

 

Dodatkowo miód jest chętnie wykorzystywany do produkcji domowych mikstur na przeziębienie lub grypę. Jak zrobić witaminowego shota, który postawi Cię na nogi w ekspresowym tempie?

 Oto przepis:

 

3 sztuki cytryn;

10 ząbków czosnku;

Szczypta ostrego pieprzu;

Pół świeżego imbiru;

Miód lipowy lub akacjowy - pół szklanki;

500ml wody.

 Naszykuj szklany słoik. Wyciśnij do niego sok z trzech cytryn. Następnie przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj szczyptę pieprzu, imbir, miód oraz wodę. Dokładnie wymieszaj. Włóż słoik do lodówki na minimum trzy doby. Przechowuj maksymalnie trzy tygodnie.

Jak przechowywać miód, by nie stracił swoich właściwości:

Aby miód nie stracił swoich drogocennych właściwości odżywczych powinien być przechowywany w chłodnym miejscu, najlepiej w temperaturze 8-10 C. Należy trzymać go w szklanym słoju, szczelnie zamkniętym oryginalną nakrętką. Ponadto miód nie powinien stać w zasięgu promieni słonecznych, dlatego najlepszym miejscem do jego przechowywania jest domowa spiżarnia lub lodówka. Dodatkowo pamiętajmy, by nabierać miód drewnianym nabierakiem, ponieważ kontakt z metalową łyżeczką może wywołać jego utlenienie.